Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneğinin İnşaat Aşamasına Kadar Yapılan Çalışmaları

………..Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneği, Alevi- Bektaşi inancını ülkemizde ve köyümüzde yaşatmak, köyümüz gelenek ve kültürünü  bizden sonraki kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuştur. Başta Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, kültürüne ve geleneğine saygılı bireyler yetiştirmeyi ilke edinen derneğimiz, globalleşen ve yozlaşan gençliğe öz benliklerini unutturmamayı hedeflemektedir.

………..Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi, şu anda köyümüzde  hizmet veren Hasan  Koca’nın  yerinin küçük olması,  çağın şartlarına ve hijyenik ortama  uygun olmamasının arayışı  sonucunda kurulmuştur. Yeni bir yer arayışında Hasan Koca’nın  kendine özgü geçmişten gelen mistik  yapısının bozulmaması da önemli etken olmuştur.

………..Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneği, köyümüz sakinlerinin büyük bir bölümünün İstanbul’da ikamet etmesi münasebetiyle Turan AYKANAT ve arkadaşları  önderliğinde İstanbul’da olgunlaşmaya başlamış olup 5’i İstanbul’da,  4’ü Sivas’ta olmak üzere 9 kişilik geçici kurucular  kurulu tarafından 05/07/2011 tarihinde  resmi  olarak kurulmuştur.

………..Avukat Ahmet KARADAĞ tarafından Cem ve Kültür Evi Derneği tüzüğü hazırlanmış, tüzük gereği önce geçici yönetim kurulu oluşturulmuş daha sonra da derneğin resmi başvurusu için Sivas Dernekler Masasına müracaat edilmiştir. Derneğimizin resmi onay ve izinleri alındıktan sonra  olağan genel kurula gidilmiştir. Genel Kurulda  9 asil, 5 yedek Yönetim Kurulu; 3 asil, 3 yedek üyeden oluşan Denetim Kurulu üyeleriyle derneğimiz  ilk oluşum aşamasını tamamlamıştır.

………..Önceleri Karlı Köyü İlkokulu olarak kullanılan, daha sonra eski muhtarlarımızdan İsmail KANAT’ın çabaları sonucu köy tüzel kişiliğine kayıt ettirilen Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneğinin  kurulacağı  arazisinin tapusu,  Dernekler Masasının önerisi üzerine ruhsat alma, bağış toplama, elektrik aboneliği alma, bankalarla olan ilişkilerde doğabilecek sıkıntıları önlemek, işleri hızlandırmak adına Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneği adına alınmış, sonra tüzüğümüzün 20. Maddesinde de belirtildiği üzere (cem evimizin yapılıp faaliyete geçtikten sonra dernek adına alınan bu arsa, bu arsa üzerine inşa edilen bina ve varsa kalan para yeniden köy tüzel kişiliğine devredilir. ) yeniden  köy tüzel kişiliğine devredilecektir.

………..Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneğinin çalışmalarını  üç alt başlık altında şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Aplikasyon (yer belirleme) çalışmaları

………..Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneği adına tapu alındıktan sonra, yasal olarak bina yapılmadan önce binanın sınırlarının belirlenmesi için Sivas Tapu Kadastro Müdürlüğüne  müracaat edilerek dernek arsasının sınırları belirlenmiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunularak  dernek arsasının kod farkı alınmış, binanın yapılacağı alanının aplikasyonu yaptırılarak  ardından  serbest çalışan jeoloji mühendisine arsanın zemin etüdü yaptırılmıştır. Zemin etüdü dışında ciddi maliyetler gerektiren bu işlemler aynı zamanda derneğin yönetim kurulunda bulunan Adıgüzel TOPRAK’ın ikili iyi ilişkileri sonucu  ücretsiz olarak  yaptırılmıştır.

  • Proje Çalışmaları

………..Aplikasyon ve zemin etüdü çalışmalarından sonra İstanbul’da Mimar Sadık POLAT’a hazırlatılan Cem ve kültür evimizin taslak projesi doğrultusunda Sivas’ta proje çizimleri için yasal işlemler başlatılmıştır. Yönetim Kurulu Üyemiz Adıgüzel TOPRAK’ın arkadaşlarından BAY-TEM Mimarlık bürosu sahibi Mimar Sn. Erkan KARAGÜLLE’ye derneğin mimari projesi / İnşaat Mühendisi Sn. Ramazan ŞİMŞEK’e derneğin statik betonarme uygulama projesi / Elektrik Mühendisi Sn. Savaş ÇONGAR’a  derneğin elektrik projesi / Makine Mühendisi Sn. Hıdır AYDIN’a derneğin mekanik tesisat projesi / Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görevli Turan AKBULUT’a ise  derneğin detay projeleri  ücretsiz olarak çizdirilmiştir.

………..Çizdirilen bu projeler ve gerekli evraklar  fenni mesuliyetin denetimi için Sivas İl Özel İdare Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Cem ve Kültür Evinin inşaatının denetimi İl Özel İdaredeki mimar ve mühendisler tarafından sürdürülecektir.

  • İnşaat çalışmaları

………..Yapı ve tesislerin denetim işlemleri, uzmanlık konularına uygun olarak İmar Kanunun 28.Maddesine göre bürosu meslek odasınca tescilli mimar ve mühendisler tarafından gerçekleştirme zorunluluğu vardır. İmar Yasası  ve Yapı Denetim Yasası hükümleri gereği projelerimizi çizen mimar ve mühendislerden  İl Özel İdareye verilmek üzere projelerinin  kendilerin olduğuna ve binada gelecekte doğabilecek teknik sorunlardan sorumlu olacaklarını belirten taahhütname alınmıştır.

………..Yasa gereği taahhütname alınan mimar ve mühendislerden birinin dernek inşaatının şantiye şefliğini üstlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle derneğimizin şantiye şefliğini, inşaatın statik projesini de çizen ve bu hizmeti karşılığında ücret talep etmeyen İnşaat Mühendisi Sn. Ramazan ŞİMŞEK üstlenmiştir.

Karlı Köyü Cem ve Kültür Evi Yaptırma Derneği Yönetim Kurulu

 

Bu yazı Haberler kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.